
Få rätter är så populära på restaurangen som vår Havets Wallenbergare. Här kommer ett recept som jag hoppas kan smaka. I denna versionen har vi gått all in och kokat både en fiskbuljong och en kräftbuljong. Vill man förenkla så kan man använda en färdig buljong smaken blir givetvis inte densamma.
Detta behöver du till 4personer:
Biffar
350 gr färs från vit fisk
350 gr laxfärs
100 gr räkfärs
2 äggulor
1 dl grädde
salt & peppar
Ströbröd att steka i
Blanda färsen med grädde, äggula och salt och peppar. Gör en provstekning så att du ser att färsen håller ihop. Laxfärs kan vara väldigt fet och då behöver den rinna av och om man använder frysta produkter kan man behöva låta dessa rinna av i ett durkslag. Forma jämna fina biffar och vänd dessa i ströbröd. Stek de gyllengula tills de har en innertemperatur på ca 50 grader
Potatismos
800 gr mjölig potatis
2 dl mjölk ( varm )
200 gr smör ( smält )
1 msk socker
salt & peppar
Koka potatisen mjuk pressa den i en potatispress eller kör den sakta med en elvisp. Blanda i den varma mjölken, det smälta smöret, socker och smaka av med salt och peppar.
Såsen
1 gul lök
4 dl fiskbuljong ( se separat recept i bloggen )
4 dl kräftbuljong (se separat recept i bloggen )
1 dl vitt vin
2 dl grädde
ev maizena blandat med vatten
Smaka av salt & peppar
Fräs löken mjuk i en rostfri kastrull, häll på vinet och låt det koka ner lite. Häll på de båda buljongerna och låt koka ner till hälften. Häll på grädden och koka till såsen blir simmig. Smaka av med salt och peppar och red av med maizena blandat med vatten om ni vill ha såsen tjockar
Servering
Servera med gröna ärtor lätt kokta i saltat vatten med smör i, samt en citronklyfta och en dillkvist.
Smaklig måltid!